/ Allmänt / Bygga hus / Husdrömmar / Livet /

Årskrönika Del 2

 
 
Juli
I juli kombinerade vi semester med flyttkaos. Vi prickade in årets varmaste dag för flytten och svettades när vi for mellan förrådet, stuga och lägenhet. Lägenheten i Orminge var inte klar för inflytt när vi flyttade från Telefonplan så vi mellanlandade i stugan.
 
 Flyttkaos på Telefonplan.
 
Max nya sovrum i stugan.
 
Vi köpte golv till nya lägenheten.
 
Det blev lite grävt på tomten, inte för nya huset utan för....
 
... för fiber!
 
Augusti
I augusti fortsatte vi målandet på stugan som avancerade till stugans alla sidor. Vi hade väldigt mysigt i stugan med lugna kvällar och dusch i vårat charmiga duschhus. Sedan fortsatte flyttkaoset när vi flyttade in i lägenheten i Orminge i slutet av augusti.
 
 Sista sidan målas.
 
Äpplen utanför knuten.
 
Flyttkaos och sjuk Max på inflyttningsdagen i Orminge.
 
Köksluckorna på vift!
 
Vi var återigen på IKEA för att komplettera till lägenheten i Orminge.
 
 
September
I september rullade det på i husbygge och renovering av stugan. Vi gjorde klart målningen av stugan och fick äntligen ordning på lägenheten i Orminge. Vi funderade en hel del på val till huset.
 
Vindskivor på plats!
 
Köksluckorna kom tillbaka!
 
Oktober
Skogshuggaren fortsatte sin framfart på tomten under oktober. Vi tog hand om ännu mer ved och spenderade all ledig tid på helgerna på tomten och i stugan. Vi fick huset och tomten utstakad och kom på att vi ville göra en justering av husets läge.
 
Skogshuggare i farten.
 
Skogshuggarens medhjälpare plockar ved.
 
Stugan i höstskrud!
 
Tomtgräns.
 
November
Med en tår i ögat tog Mattias sig i kragen och fällde duschhuset. Efter x antal årtionden på tomten fick det ändrad användning. Ena dagen duschhus, nästa dag början till ett vedskjul. Här kastas inget i onödan....
I november kom vi äntligen igång med markarbetena och bygget kom i gång på allvar.
 
 Hejdå duschhuset!
 
En grävmaskin kom till tomten.
 
Tomten täcktes av och den här borrmaskinen gjorde ett gästspel för att ta bort berghällen.
 
Det börjar likna en plats att ställa ett hus på.
 
Två lyckliga grabbar provar grävmaskinen!
 
December
I december startade vi månaden med lite sol och värme. Vi laddade batterierna i Egypten samtidigt som grunden påbörjades på Sergelvägen. När vi kom hem var grunden på god väg att bli klar. Rör, golvvärme, frigolit och armeringsjärn är på plats. Nu saknas bara cementen.
 
Uppladdning med varmt och skönt här.
 
Grunden med golvvärme på gång!
 
Skjulet står kvar en stund till nere till höger i bild men här ska vi fylla ut lite mer inom kort.
 
 
Summering av året och utblick mot 2015!
Det har varit ett händelserikt år. Det tog lång tid innan det hände något med bygglovet som vi skickade in redan i juni men det var först i oktober-november som bygget tog fart. När grävmaskinen väl kom på plats gick det undan med markarbetena och grunden.
 
Under de första vardagarna på nya året kommer grunden att gjutas. Vecka 4 kommer huset att levereras från husfabriken och då tar det ett par dagar att montera det.
 
2015 kommer bli ett riktigt valår, även om det inte blir nyval, så måste vi välja mycket invändigt i huset. Först ut att ta beslut om är köket som visat sig vara en riktig följetong.
 
Vi vill tacka alla som har hjälpt oss röja, rensa, kasta och bara supporta oss under 2014. Vi uppskattar er hjälp väldigt mycket! Vi hoppas att ni följer oss även under 2015; både genom fikabesök och genom att läsa bloggen.
 
Gott nytt år önskar vi!
 Kramar från familjen Bergström och Bernie!
 
 
/ Allmänt / Bygga hus / Husdrömmar / Livet /

Årskrönika Del 1

2014 - vilket år!
Så här ett par dagar kvar av detta fantastiska år är det dags för en summering. Det har verkligen varit ett händelserikt år och känslan är ju att 2015 kan bli ett ännu mer fantastiskt och händelserikt år!
 
 
Januari - februari
Vi köpte tomten i november 2013 och under december och januari förra året gick hjärnorna på högvarv. Vi var runt på nybyggen, visningshus och Nybygget utanför Arlanda för att hämta inspiration. Vi kollade i huskataloger och ritade vårt hus tillsammans med Architema.
 
Så här såg huset ut i planeringsstadiet.
 
 
Mars
Sista datumet i februari fick vi tillgång till tomten och stugan. Första helgen i mars intog vi Sergelvägen 26 och påbörjade förvandlingen från förfallen sportstuga till modern familjebostad!
Det var fullt med prylar i stugan.
Vi började röja på tomten som var igenväxt.
Trappan och parkeringen var knappt synbar från stugan.
 
 
April
I april fortsatte röjande och rensandet. Vi började fälla träd och vi förvandlades till skogshuggare för ett par helger.
 
Soligt och fint väder samt medhjälpare från norr.
Sergelvägens alldeles egna skogshuggare.
 
Det blir mycket ved för kommande kalla vintrar!
 
Vi hade invigningsfest på valborg. Det var kallt och vi eldade så klart!
 
 
 
Maj
I maj hände det mycket, både på tomten och utanför livet vid Sergelvägen 26.
Allt ris eldades upp. Som vanligt med medhjälpare.
Det blev varmt och Max upptäckte allt mer av tomten och alla finesser med att bo i hus.
 
Vi sålde lägenhet på Telefonplan och en vecka senare köpte vi tillfällig lägenhet i Orminge! Resan mot Villa Bergström tog sin början på allvar.
 
 
Juni
I juni fortsatte lunket på Sergelvägen. Vi påbörjade fix av stugan som vi planerar ska stå kvar i ett par år. Det var både invändig och utvändig ansiktslyftning. Lägenheten i Orminge fick vi tillgång till i början av juni, men den behövde framförallt en invändig ansiktslyftning. Eftersom de hantverkare som skulle fixa detta inte kom i gång insåg vi att vi var tvungna att bo i stugan ett tag under sommaren. Vi la in en extra växel för att få stugan bebolig före semestern. All vaken tid i juni lades på stugan, tomten eller renovering och husbygge i någon form.
 
 Vi provmålade lite.
 
Och innan dess förberedde vi för målning med högtryckstvätt.
 
Regnmannen!
 
Vi köpte huset av Sävsjö trähus och resan mot Villa Bergström tog fart.
 
Det blommade och livet var helt klart lätt att leva!
 
Fortsättning följer i morgon...
 
// Lollo
 
 
/ Golv / inredning / material /

Insidan

Nu har en del av veckans frågetecken faktiskt rätats ut. Jag har skrivit det förut men det krävs jävlar anamma och tålamod samt envishet för att få rätsida på frågorna. Tillverkaren Sävsjö svarar bara på det som ger dem fördel. Innebär frågorna via mail något åtagande eller tvist är det garanterat att du inte får svar via mail. Möjligen kan du få mer info via telefon men de är långt i från smidiga när det kommer till att räta ut frågetecken. Erfarenhet från senaste veckornas strul med köket är att får vi inte svar på mail inom någon dag kommer det ej heller något för då väljer de helt enkelt att inte svara. 

Det kvarstår frågor kring köket och jag ska skriva om detta när vi är överens med Kvänum och Sävsjö. Just nu är det några turer kvar innan allt är löst. 

Jag och Mattias har diskuterat igenom vilka delar av huset som troligen kommer innebära vissa problem. Vi försöker vara förutseende och reda ut dem innan det brinner i knutarna. 
Följande är på listan just nu
- trappan
- öppen spis
Och dessa ska vi ta tag i ganska omgående. 

Trappan är beställd men vi vet faktiskt inte riktigt hur den blev/blir. Vi har en målbild som liknar trappan i det här nybyggda huset i Gustavsvik. 

Nybyggt hus i Gustavsvik. Läs mer här. http://alexanderwhite.se/objekt/452929/

Men vi har inte eklist ovanpå i mitten. Det bör ju vara relativt enkelt att fixa i efterhand. 
Materialet på stegen blir samma som i övriga huset. Där har vi nu Verona av Kährs som ingår från Sävsjö men ska ha ett annat enstavsgolv nere. Vi måste bestämma detta snart också. 

Dinesen har riktigt fina golv. Bilderna nedan kommer från deras hemsida. Jag tycker allt är snyggt!

Som ni märker så har vi så smått börjat fundera på interiören och det är ju så himla kul men svårt. Jag är helt fast på Pinterest. Vad skulle en husbyggare göra utan denna fantastiska app?!

God jul alla läsare! 
// Lollo