/ Allmänt / Bygga hus /

Tack 2015!

2015 - vilket fantastiskt år! Tack för allt!
Här kommer en liten tillbakablick från året som gick.
 
JANUARI
 
Vi började året med barmark och en färdig platta till huset. Plattan blev klar i mellandagarna och var redo för första stegen i huset dagarna efter nyår.
 
Max och Mattias tar första stegen in i huset.
 
Därefter kom leveransbesked av huset och på natten mellan 19-20 januari kom snön. Snön som tidigare lyst helt med sin frånvaro valde att dundra ner lagom till vårat hus skulle monteras, så klart! Men 20-21/1 monterades huset och vi sa hej till villa Bergström på riktigt!
 
Bottenvåningen monteras.
 
 
Dag två - övervåningen monteras.
Ymnigt snöfall!
 
Men tillslut stod det där!
Vi försökte flytta friggeboden (som varit lite av 2015 års följetong...) men utan att lyckas. Det fina grundläggningsarbetet för en ny placering hjälpte inte när grunden var fast förankrad och omöjlig att rubba.
 
FEBRUARI
Huset blev ganska snabbt klart utvändigt och insidan påbörjades. Snickarna vi hade var en svensk byggfirma med estniska snickare. De var mellan fem och åtta snickare i huset samtidigt vilket innebar att det gick väldigt snabbt när de var på plats.
 
Den första titten för oss invändigt var häftigt och lite omvälvande. Att allt som för bara ett par dagar sedan varit en abstrakt ritning plötsligt blev rum och fönster, rymd och ett hus!
 
Det som nu är kök och matplats.
 
Trappan
 
Barnrum
El påbörjades när snickarna var klara med det första invändigt. El och allt som rör det är verkligen en hel vetenskap och av alla discipliner som varit involverade i vårat husbygge är jag mest imponerad av elektrikerna. Det är både klurigt och finns många olika finesser och varianter att ta till. Det finns el och det finns el i hus. Våra lösning med en smart elcentral krävde också lite extra hantverk.
 
Många sladdar och rör i elcentralen.
 
Vi hade platsbesök med kommunen och bråkade lite med dem också angående vår VA-anslutning. Fakturorna började trilla in och ekonomiansvarig fick äntligen lite att göra...
 
 
MARS
Vi spenderade varje ledig stund på tomten och i huset. Vi ska rikta ett tack till stugan som varit med oss i vått och torrt detta år. I bland som skydd för regn och snö, oftast för att ge oss mat och nu på slutet som utmärkt förvaring. I mars kommer lite vårvärme och vi beundrade huset vid en utelunch.
 
 
 
 
 
Invändigt stod det mer eller mindre still under tre veckor i mars men till slut kom gips på och det började likna ett hem. Målaren kom i gång med spackling och målning.
 
 
 Vi tog hjälp av en inredningsarkitekt som tog fram färgpalett till väggarna. Vi tog hennes förslag rakt av. Målaren tyckte vi var lite knasiga för det ganska många olika nyanser runt om i huset men vi har inte ångrat oss en sekund!
 
APRIL
Hela våren känns som ett sprintlopp. Det har gått så fort!
Målningen påbörjades i månadsskiftet mars-april. Helt plötsligt var färgen vara där.
Vi bestämdes oss för kakel och bara någon dag senare hade plattsättaren satt igång.
 
Trappan var först ut att bli målad.
 
Brunt i vardagsrummet.
 
Väggarna kaklade i badrummen.
Lika snabbt gick det inte med VA-anslutningen men under april löste sig även detta och vår anslutning blev klar.
 
MAJ
Maj blev en händelserik månad på många sätt. Dels blev huset nästan helt klart under denna månad dels föddes vår dotter i slutet. Jag påbörjade min föräldraledighet och kunde ägna mycket av min tid åt huset.
 
 Badrummen färdigställdes med svarta hexagoner på golven.
Trappan påbörjad.
 
Trappan nästan klar.
 
Köket sattes och vi fick beslutsångest om kökskakel.
 
Men så här blev det till slut i alla fall.
 
I försommarvärme började vi ta hand om fasaden. Först ut var nedervåningens järnvitrol.
 
 
 
JUNI
En månad med en stor milstolpe - slutbesiktningen!
Vi sålde lägenhet och hade slutbesiktning samtidigt i mitten av juni. Endast tolv punkter blev resultatet varav vi idag inte har några punkter kvar. Det var otroligt skönt att stänga det kapitlet och äntligen få flytta in.
 
Nycklarna är våra!
Mattias åker skylift på slutbesiktninge för att inspektera taket.
 
Vi byggde altanen under juni och den blev lagom klar till semester.
 
 
JULI - AUGUSTI
Juli och augusti handlade mycket om att komma till rätta i huset och bo in oss. Men framför allt om att njuta av vårt fina hus! I juli kom många av de möbler vi beställt och det började likna ett riktigt hem.
Vi målade hela semestern! Puh - hoppas det dröjer innan vi måste göra det igen.
 
Järnvitrol målat!
Målning pågår.
På semestern fortsatte även projektet friggeboden. Äntligen rivdes den av dessa två stiliga herrar.

Inte mycket kvar. Friggeboden ligger nu ihoppackad i väntan på att den ska resas någon annanstans på tomten.
 
SEPTEMBER-OKTOBER-NOVEMBER-DECEMBER
Vi har nu dragit ner på tempot jämfört med under våren men samtidigt har vi ägnat huset mycket tid hela hösten. Det har varit allt från att få vardagen att fungera med krokar i badrummet till att klura på detaljer i inredningen. Sakta med säkert växer vårat villa Bergström fram.. Vi är otroligt nöjda men det ligger något i det som vi hört "att det krävs tre hus innan man blir helt nöjd". för visst finns det saker som vi kanske hade gjort annorlunda med facit i hand.
 

Krokar i badrummet.
 
Entretak monterat!
I slutet av året påbörjade vi 2016 stora projekt - tomten.
 
I väntan på gräsmatta.
Nu ligger det återigen snö på marken och ett nytt år ska ta sin början. Vi har flera projekt på gång som jag tänker dela med er. Först ut är kamin som ska monteras vecka 3.
 
Jag frågade Mattias inför denna årskrönika vad han kom ihåg mest av 2015. Han tittade kärleksfullt på vår dotter och sa "dig så klart". Jag sa men husmonteringen, vilken plats kommer den på i minnet? Mattias svarade "var det i år?!?!" Detta visar att det har varit ett händelserikt år! Tack för att ni följer oss!
 
Gott nytt år!
 
// Lollo
/ Allmänt / Interiör / inredning / material /

Hallen

Nu har turen kommit till hallen att komma i ordning. Vi var medvetna om att hallen är liten och kräver välplanerad förvaring. 

Vi ville platsbygga en förvaringslösning och tog in offert på det. Men i vanlig ordning var det alldeles för dyrt. En av snickarna offererade en lösning för 38 000 kr. 
Det slutade med att vi kom av oss lite. 

Vi har dock länge tittat på en hatthylla från Essem som heter Nostalgi som vi nu har köpt. Vi hittade en billig och enkel skohylla på IKEA. 

Så här blev det!Det fyller våra behov just nu och fungerar bra. Vi saknar bara en byrå i hallen nu men det är svårt att hitta en byrå som inte är för djup. 

Nostalgi hatthylla i vit/ek. 

// Lollo

/ Allmänt / Trädgård / tomten /

God jul!

I år firar vi vår första jul i huset. Alla samlas här så vi blir 12 personer i morgon på julafton. 

Tack för att ni fortsätter läsa och jag önskar er alla en God Jul! Idag pysslade Mattias ute och fick upp byggbelysning utefter vägen ner till huset. Det skapade ännu lite mer julstämning i avsaknad av snö. // Lollo