/ Allmänt / Bygga hus / Friggebod /

Men vad hände med friggeboden?

Ja, vad hände egentligen med friggeboden?
V i spenderade hela helgen med att bygga grund vid den nya placeringen. Vi har lagt ner mycket tid på att hitta en lämplig plats för den och i tisdags förmiddag var det ju dags för att lyfta den från nuvarande till den nya platsen.
 
Men det gick inte som planerat.
Kranbilen kunde lyfta ungefär något som vägde två ton i den vinkeln och positionen han hade i förhållande till friggeboden. Efter en inspektion fick vi rådet att det skulle bli genomförbart att lyfta den förbi bottenvåningen av huset (som då var monterat) om vi demonterade takpannor, fönster, dörrar samt tömde hela friggeboden. Sagt och gjort - vi tokjobbade under en timme samtidigt som monteringen av huset pågick.
 
Taket rensat på pannor och sling kopplas inför lyftet.
 
Efter att ytterväggarna var klara var det dags för att lyfta friggeboden. Sling kopplades enligt konstens alla regler men friggeboden rörde sig inte en millimeter. Helt otroligt tyckte vi allihop. Inte kan den väga mer än 3 ton - det var den stora frågan.
 
Vi flyttade kranbilen närmare för att ge ytterligare lyftkraft (upp till 5 ton) vilket tog närmare en timme att ordna. Nytt lyftförsök men friggeboden stod fast som en sten.
 
Lyftförsök 2.
 
Lyftet som inte blev något lyft.
 
Mattias kopplar slingen.
 
En av betongplintarna som friggeboden sitter fast i. Totalt sex betongplintar.
 
 
Slutsats - den sitter helt fast i marken och det är omöjligt att i det här läget flytta den. Så allt arbete med grunden helt i onödan. Vi måste riva den så tömningen av friggeboden, demontering av taket m.m. ser vi som en början på rivningsarbetet.
 
I bland blir det inte som man har tänkt sig. Vi får klara oss utan friggeboden.
 
// Lollo