/ Allmänt / Bygga hus / Entreprenör /

Veckouppdatering

Ja, återigen står det still i husbygget. Förra helgen blev all gipsning kvar. Snickarna packade ihop sin verktyg och städade av båda våningsplanen. Sen har det inte hänt något. Vi väntar på målaren som ska påbörja spackling men varken han eller vår kontaktperson Thommy, snickaren med samordnande roll, har svarat och gett några besked om när det drar igång igen. 

Rubriken hade kunnat vara stiltje igen men vi samlar energi och laddar batterierna inför veckan som kommer. Förhoppningsvis drar det igång igen i morgon. 

I veckan har i alla fall larmet kommit på plats. 

Provisorisk placering så klart men larmet är inkopplat. 

Sen har vi en lite diskussion om avloppets placering uppe. Vi tycker att det är uppenbart att rörmokaren har satt brunnen fel. Han å andra sidan säger "ni kommer inte tänka på det sen", hm jag vet inte det ja. 

Finn ett fel! 

I helgen har vi varit förkylda så allt har varit på sparlåga. Nya tag i veckan som kommer helt enkelt! 

// Lollo 
/ Allmänt / El / Interiör /

Eluttag

Nu är vi framme vid detaljerna. Eluttagen är först ut.
 
Vi har bestämt oss för att ha Exxact från Schneider Electric. De är stilrena och finns i oändliga varianter. Det går att få olika ramar, färger m.m. men det är inte därför vi har valt dem. Det är nämligen för att det finns en uppsjö funktioner som kommer med denna variant - smarta och genomtänka lösningar. Det passar ju perfekt i vårat hus!
 
Smarta funktioner med belysing i själva lysknappen.
 
Klockrent som nattlampa i hallen. (Bildlån från www.schneider-electric.se/)
Trevlig helg!
// Lollo
 
 
/ Fasad / Fönster / Husleverans / Montering / Sävsjö trähus / material /

Ibland blir det fel

När huset levererades i januari såg vi ganska direkt att det var något som inte stämde med droppblecket. Droppblecket är den plåt som normalt  sitter ovanför fönsterna. På prefabricerade hus är det vanligt med en plåt eller ett droppbleck mellan våningarna eftersom det finns ett naturligt bryt där våningarna och väggelementen möts. 

I vår första ritning som kom från arkitekten fanns det en tanke om att accentuera skillnaderna mellan våningarna med en tydlig markering i form av en plåt. När sedan husleverantören Sävsjö ritade om utefter sina mått och konstruktioner blev det ju en viss modifiering. Klart var i alla fall att det skulle finnas en plåt mellan de två fasadtyperna. Vi har ju liggande bred panel på övervåningen och smal så kallad z-panel nere. 

Men så här blev det på det som kom från fabriken: 


Plåten går alltså mellan fasaderna men inte ovanför fönsterna! Hur tänkte de nu?


Mellan fönsterna nere är det miniplåtar - till vilken nytta kan man ju undra! Det måste dessutom varit lite pilligt att få till för snickaren/plåtslagare. 

Nu har vi äntligen tagit tag i detta och bollat till Sävsjö trähus. De har erkänt och tagit på sig misstaget så nu bollar vi lite förslag på lösningar. Bara det blir som tänkt är ju vi nöjda. 

Som sagt, det blir inte alltid som man har tänkt sig. Det kan bli fel. Det gäller att vara med, hela vägen, och våga ifrågasätta. 

/ Lollo