/ Allmänt / Bygga hus / Tillbakablick /

Reflektion

Jag går igenom alla bilder från 2015 och det är nyttigt. Jag kommer knappt ihåg hur det var för ett år sedan, mitt uppe i bygget med alla val. Det är en nyttig reflektion att se tillbaka på resan med villa Bergström. Vad mycket vi har åstadkommit och vad bra det har blivit!
 
Köket/matplatsen för exakt ett år sedan.
 
 
Vi planerar för fullt för tomten och ett framtida garage. Samtidigt försöker vi avsluta de lösa trådar som återstår efter husbygget. Vi har tydligen tre pågående ärenden hos Nacka kommun som jag ska avsluta denna vecka. Det är bygglov, marklov och VA-anslutning. Idag upptäckte jag att vi kan få ca  8 000 kr tillbaka för att vi installerat en LTA-pump. Det gäller att hålla koll på allt. Det är verkligen skönt att vara föräldraledig under denna period för jag har haft möjligheten att vara med, hålla koll och följa upp.
 
Jag drömmer även framåt ljusare och grönare tider, Jag undrar hur det kommer se ut i maj 2016 med tanke på att vi gjort en del större markarbeten. Jag hoppas vi har gräsmatten på plats då! Så här såg det i alla fall ut i maj 2015.
 
Målning av järnvitrol. Ingen altan på gång här än. Övre delen endast grundmålad...
 
Reflektion är dagens ord. Hoppas ni har en fin dag!
 
// Lollo
/ Allmänt / Sävsjö trähus / Tak / Taksäkerhet / Öppen spis /

Godkänt!

Det tog tid! Nu äntligen har sotaren godkänt installationen av kaminen. 

Sotaren kom veckan efter att kaminen hade installerats. Det var inga problem med själva kaminen och installationen av den så det var ok att börja elda direkt   Däremot var han osäker på om våran taksäkerhet var godkänd. Därav de långsamma svaret som kom igår!

Redan när vi påbörjade resan mot villa Bergström och tog in Sävsjö trähus kom diskussionen om taksäkerhet igång. Vi vill undvika en fast fasadstege med korg som fallskydd, vilket är normen att ha vid fasader över 4 m höjd. Vår takfot ligger på ca 6 meter vilket gör taket väldigt högt, över 8 m i nock. 
Alternativet till en fasadstege hade varit taklucka som är en vanlig lösning på nybyggda hus. Eftersom vi har ryggåstak uppe var taklucka inte heller helt självklart. 

Schematisk bild över alternativ för taksäkerhet. 

Nej. Vi ville hu så klart inte ha något av de här bra lösningarna  Orsaken ör att vi tycker att de är ganska fula. 

Innan bygget drog i gång kom vi fram till att de borde fungerar att ha en ställning tillgänglig när sotaren ska komma. Vi dubbelbokade med flera sotarfirmor och fick höra att vissa till och med tycker det är enklare att klättra upp för en ställning än via taklucka eller fasadstege. 

Ställning gör taket tillgängligt. 

Vi har ringt och frågat efter intyget från sotaren men det har dröjt. Allt inspektören sa var att han skulle dubbelkolla vår föreslagna lösning med ställning med sin chef. Han kände bara till två fall där de tidigare godkänt lösning utan taklucka/fasadstege. Det ena av dem var en strandtomt i Djursholm där de till och med byggt en speciell väg för att de skulle kunna komma frammed skylift vid sotning. Men nu har de alltså godkänt ett tredje fall! Hurra!

Som det är nu har vi lånat ställning men jag tror bli kommer köpa en så småningom. De är ju praktiskt att ha vid målning eller om vi behöver upp på taket av någon annan anledning. Den stora fördelen med ställning är ju att den går att flytta. En stege eller lucka kommer ju upp på ett ställe och gör taket ganska otillgängligt. Ställningen är ju mer flexibel. 

Så här ser det ut nästan varje kväll numera. 

Så goda nyheter började helgen.  

Vi har börjat fundera på garage (mer om det i ett inlägg snart) och bytt matbord! Så det händer faktiskt lite i husbyggandet även om tempot är betydligt lägre än för ett år sen! Då hade vi rest huset (20/1) och fasad precis kommit på och invändigt hade de börjat med innerväggar. 

// Lollo