/ Allmänt / Tak / Taksäkerhet / Öppen spis /

Kamin dag 2

Nu är allt på plats och kaminen är klar! 
Det tog två hela dagar att montera och igår kämpade montörerna i mörkret med det sista till ganska sent. 


Det är glasskiva på golvet och en svart plåt i taket nere. Vi funderar på att byta till en vit plåt i taket för att minska det visuella uttrycket. 
Glasskivan på golvet ligger löst och går att flytta på om man exempelvis behöver städa. 

På övervåningen är det ett långt vitt rör. 


Här ser ni att den står en bit ut. Vi jade önskat att den skulle stå så nära den gröna väggen som möjligt men detta blev helt ok ändå. 

Montering pågår. 

Igår hade vi hål i taket! 
Men nu ser det ut så här! Nu inväntar vi sotaren för godkännande av installationen innan vi får börja elda. 

// Lollo

/ Allmänt / Tak / Taksäkerhet / Öppen spis /

Kamin dag 1

Igår kom äntligen installationen av kaminen igång. Det strulade lite så det blev tyvärr inte klart men de kommer i morgon torsdag igen och då blir det förhoppningsvis klart. 


Just nu. Nästan klart nere. 
Kaminen är en Contura i 35 hög. 

Insatsen på plats och Max var minst sagt exalterad av detta! 

Luftintaget som är ingjutet i plattan var inte på rätt plats vilket fick allt att stanna av lite. Vi vägde alternativen mot varandra dvs nytt luftintag för att få kaminen precis där vi ville eller acceptera nuvarande plats och justera det som gick på den platsen. Vi valde det senare vilket nu resulterar i att eldröret inte kommer riktigt i hörnet uppe i sovrummet utan en bit ut. Det blir en död yta innanför som vi inte önskade. Detta är alltså en kompromiss. Skorstenen kommer även mitt i nock vilket inte heller var planerat. 

Eldröret uppe. 

Återkommer med slutresultatet på torsdag (förhoppningsvis)

// Lollo

/ Allmänt / Tak / Taksäkerhet / Öppen spis /

Ställning uppe

Inför tisdagens kaminbygge har vi ordnat med ställning i helgen. Ställningen behövs för att de ska kunna ordna skorsten och taksäkerhet. 

Vi har hyrt ställningen, samma som vi hade i somras när vi målade. Tur att vi hade övat en gång och visste hur den skulle sättas ihop för det var 15 minus igår när vi byggde. Brrrrr! Vår granne kom förbi precis när det behövdes som mest. Tack för hjälpen Johannes!

Ställningen kommer även användas vid inspektion av sotaren innan vi får börja elda. 
Vårat hus är så pass högt att det enligt reglerna krävs en fast stege på fasaden så att sotaren kan komma upp på talet. Vi kommer inte att ha en sån utan istället hyra ställning de gånger sotaren ska komma. Det är ok enligt avstämning med dem. 

Nu är vi redo för kaminen. Hoppas att kylan håller i sig!

// Lollo